Cepparello 2014 Isole Olena

Beschikbaarheid: Op voorraad
Model: art. 1670
Land: Italië

Paolo de Marchi wordt beschouwd als één van de beste wijnmakers ter wereld. Hij is trouw aan de oorspronkelijke stijl Chianti zonder witte of uitheemse druivenrassen, maar die uit voornamelijk sangiovese (80%) en canaiolo bestaat. Op Isole e Olena, zijn fraai gelegen wijndomein in het hart van de Chianti Classico, maakt hij vooral wijnen met druifexpressie. Hier dus geen bombastische stijl met dik eikenhout maar juist een prachtig toonbeeld van laag rendement sangiovese stokken met de nadruk op zuiver en rijp fruit.

In 1983 was Paolo de Marchi een jonge wijnboer die precies op de hoogte was van alle innovaties van die jaren en daaruit heel selectief elementen overnam. Nu is hij, hoe jongensachtig ook altijd nog, een éminence grise in Chianti. Als een van de eersten zag hij in dat je geen Cabernet of andere buitenlandse druiven nodig had om uit Sangiovese een grote wijn te maken; de kunst was om Sangiovese zo te verbouwen dat het eigen karakter van die soort en dat van ieder afzonderlijk oogstjaar optimaal tot hun recht kwamen. En zo zijn we nu aangeland bij de jaren 2014 en 2015.
 
In 2014 was de zomer koel, maar de herfst langdurig goed. Dat weerbeeld resulteerde in druiven met rijpe schillen bij een suikergehalte dat lager was dan normaal. Minder alcohol dus, maar in de goede wijnen heel veel raffinement. In 2015 daarentegen was de zomer zeer warm en droog; de trossen waren klein en de opbrengst dus ook. De wijnen zijn krachtig, vol en lang houdbaar.
 

Cepparello 2014 geldt als een absolute uitschieter in dit lichtere jaar. Van het beoogde volume Cepparello heeft Paolo in tweede instantie 25% afgehaald en bij de Chianti gevoegd om zo beide wijnen op een hoger niveau te brengen. Mij viel in april 2017 vooral de aangename frisheid naast de ruim voldoende vulling op. De wijnschrijvers typeren deze wijn als smooth, rounded, deep (Jancis Robinson); Parker’s medewerker Monica Larner noteert opulent fruit, elegantie, donkere kersen, zwarte bessen, rozen en tabak. Antonio Galloni tenslotte geeft de wijn 95-97 punten en noemt hem
niets minder dan mind-blowingly beautiful. Hoewel Parker verwacht dat deze Cepparello tot 2035 houdbaar is, denken wij dat je hem beter (ruim) voor 2030 kunt drinken.
Robert Parker 95/100 punten.
Jancis Robinson 17/20 punten.

 

Jaar Onderscheidingen
2013 The Wine Advocate - oktober 2015 - 91/100 punten
2012 The Wine Advocate - oktober 2015: 89/100 punten
2012 Perswijn - maart/april 2015: ****(*)
2012 Jaargids wijn 2015: Finalist categorie Wijnspeciaalzaak rood t/m € 30,-
2012 Jancis Robinson, Walter Speller: 17/20 punten, Just mid ruby. Sweet, strawberry nose. Very elegant and fine with a finely woven, persistent structure. Elegant and fresh.

 

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in: