Brindisi ‘Vigna Flaminio’ 2014 Agricole Vallone

€9,90
Beschikbaarheid: Op voorraad
Model: art. 1642
Land: Italië

Producent: Agricole Vallone

Land: Italië

Een jaar of vijftien, twintig geleden waren de wijnen uit Apulië uitgesproken ‘huiswijnen’, zowel in de horeca als thuis. Dat is niet vreemd want de lang gerekte zuidoostpunt van Italië (de hak van de laars) was (en is) bij uitstek een gebied voor uiterst betaalbare wijnen. Gaandeweg kwamen gebieden zoals de Marken steeds meer in zwang en zijn we de wijnen uit Apulië een beetje ‘vergeten’, al zijn we altijd trouw gebleven aan het degelijke familiedomein Agricole Vallone. Degelijk, ja, verrassend of spannend – niet echt. Totdat we in oktober of november de proefflessen van de nieuwe jaren gingen doornemen. Wat was er gebeurd op dit conservatieve wijngoed? De wijnen waren als altijd heel karakteristiek voor de druiven en het gebied, maar daarbij net wat frivoler, frisser, misschien moderner dan voorheen.   

Apulië lijkt qua klimaat en landschap meer op Noord-Afrika dan op Europa. De druivenstokken staan broederlijk naast de eeuwenoude olijfbomen en vooral onder invloed van de Scirocco, een warme, vochtige wind uit het zuiden kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 40˚C. Zelfs met hittebestendige druiven als Negroamaro en Primitivo vraagt dat om modern vakmanschap, anders krijg je gekookte, logge wijnen. Wij hebben Vallone gecomplimenteerd met die subtielere stijl en tegelijk uitgelegd dat een extra kortinkje enorm zou helpen bij de verkoop. Hieronder de resultaten van onze selectie en onderhandelingen.

Brindisi Rosso Vigna Flaminio 2013: deze wijn is jarenlang uw favoriet geweest onder de Vallone-wijnen. Negroamaro, maar dan compacter en enigszins getemd door een aandeel van 40% Montepulciano. Rijping in grote vaten en fles geven een warme, zachte wijn die bovendien opmerkelijk verfijnd is.

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in: